Jeanette Thorup

Jeanette ThorupVed første øjekast er det svært at sige, hvad det er. En mikroorganisme i vand, et snekrystal eller et kosmisk fænomen i verdensrummet, en galakse, en eksploderende supernova? Svaret er på én gang mere jordnært og mere mystisk. Motivet er en lysekrone i et rum på Egeskov Slot fotograferet nedefra. Mystikken og hemmelighedsfuldheden ligger i Jeanette Thorups arbejdsmetode, algrafiet og fotogravuren, hvor man henholdsvis anvender en aluminiumsplade i stedet for en litografisk sten og hvor motivet overføres på en lysfølsom plade pålagt en lysfølsom emulsion. Det farvefotografiske forlæg forvandles i processen til en kornet overflade rig på lys/skygge-virkninger og en stoflighed, som et almindeligt fotografi ikke besidder.


I ”lysekronebillederne” forstærkes den hemmelighedsfulde atmosfære af en lysende genstand med bånd ned langs siderne. En himmelseng, viser det sig. Forstærkende indtrykkene af aristokratisk velstand fra en fjern og dunkel fortid. En tidslomme midt i vores højteknologiske tidsalder. Fantasien spiller med andre ord en et puds. Tingene vendes på hovedet, og som hos H.C. Andersen forvandles det velkendte og dagligdags til en fantastisk rejse ind i mystikkens og eventyrets rige.


Det samme gør sig gældende for en tilsvarende serie af billeder. Her er Jeanette Thorup igen på Egeskov Slot fotograferende samlingen af jagttrofæer fra en liggende position på gulvet. Virkningen er også her magisk og gådefuld. De lange rækker af hjortehoveder med gevirer i alle størrelser forvandler sig til spøgelsesagtige væsener med en næsten sensuel lethed. Man føler sig som en jæger eller en shaman i trance kommende tæt på dyrenes inderste væsen. Som i billederne af lysekroner er det også her Jeanette Thorups foto-grafiske teknikker, der giver denne effektfulde virkning.


I en serie laserlitografier af marokkanske kvinder har Jeanette Thorup undtagelsesvist benyttet sig af farve. Kvinderne er dansere og musikanter, der på en rejse underholdt hende i tre timer. Mon dog ikke det er hele stemningen af orientalsk mystik og en helt anderledes kultur, der har fået kunstneren til at afvige fra sin sædvanlige praksis med sort/hvid billeder? I hvert fald oplyses motiverne af dybe røde, rosa, gyldne og lavendelfarvede toner, der giver en stemning af livsglæde og sanselighed til helheden.


Jeanette Thorups billeder er det bedste bevis på, hvor udtryksfuld grafik kan være. Uden bombastiske virkemidler, men med utraditionelle synsvinkler og med en sensitiv, elegant og nuanceret teknik formår hun at skabe fortættede stemninger med en gådefuld atmosfære. Man suges diskret ind i billederne og begynder intuitivt og uvægerligt at digte med.


Tom Jørgensen

Eikon Kunstformidling ved Tom Jørgensen

CVR-nr.: 29988617

mail@eikon-kunstformidling.dk

Tlf. +45 2589 3981