Foredrag

Foredrag

Mine foredrag er engagerede og kritiske og holdt i et sprog, som alle kan forstå og forholde sig til.

Foredragene varer mellem halvanden og to timer afhængigt af, om man holder en pause.


Kontakt mig for at høre nærmere om priser.

I kommer med et forslag til en dato, og så prøver jeg at indrette mig efter den.

10 danske samtidskunstnere

Dansk samtidskunst er utrolig mangfoldig og alsidig. I dette foredrag har jeg valgt 10 kunstnere ud, der på hver deres måde skaber fremragende og vedkommende værker. I vil bl.a. se malerier af Kathrine Ærtebjerg, fotografier af Trine Søndergaard, installationer af Peter Land og skulpturer af Camilla Thorup.

William Turner

Aros viser frem til 4. marts 2022 malerier af William Turner. Den engelske kunstner er intet mindre end et af de vigtigste navne i kunsthistorien. Hans kunst var langt forud for sin tid og inspirerede bl.a. Claude Monet. I dette foredrag tager vi på en rejse fra hans allerførste billeder til de sidste næsten abstrakte malerier.

Juleforedrag

Kunst i farver

Bjørn Nørgaard

10 udødelige malere

101 kunstnere

Dansk samtidskunst

I dette foredrag ser vi på kunst, som har med julen at gøre. I sagens natur vil vi se på billeder med julens budskaber som renæssancemalerier med Kongernes Tilbedelse. I vil også blive præsenteret for skagensmaleren Viggo Johansens skønne billede af dansende mennesker omkring juletræet, ligesom I vil se på malerier og tegninger af kendte kunstnere som Anna Ancher, Oluf Høst, Carl Larsson og Ib Spang Olsen. Derudover vil I blive præsenteret for gamle julepostkort og for tegneserier med julemotiver af bl.a. Carl Barks (Anders And) og Charles M. Schulz (Radiserne).

I dette foredrag ser vi på, hvordan en bestemt farve kan skabe en helt speciel grundstemning i et maleri. Vi undersøger én farve ad gangen belyst ved malerier skabt af nogle af kunsthistoriens største mestre. Vi ser Matisses varme røde i “Det Røde Studie”, Asger Jorns frysende hvide i “Stalingrad”, van Goghs skærende gule solsikker, Malevichs “Sort Kvadrat” og Albrecht Altdorfers grønne skovbillede af en stille tysk skov – måske det første rene landskabsmaleri verden. Vi ser, kort sagt, en verden i farver.

Hør om Bjørn Nørgaards udvikling fra en stærk venstrefløjsaktivist i Eks-skolen til en efterspurgt udsmykningskunstner, ”Kongelig hofleverandør” og gobelinskaber. En kunstnerisk udvikling, der trækker mange paralleller til Danmarkshistorien. Foredraget vil vise, hvordan den unge Bjørn Nørgaard på nogle områder minder om den ældre, men også hvordan sidstnævnte med årene er blevet rundere og mere folkelig. En billedtur, som kommer igennem installationer og performances, skulpturer, glaskunst og gobeliner og viser, hvordan Bjørn Nørgaard på sin helt egen måde er både globalist og nationalist.

I dette foredrag præsenteres 10 af kunsthistoriens største malere. Fra Leonardo da Vinci over Caspar David Friedrich, Monet og Monet til Njideka Akunyili Crosby

 er dette kunstnere, der rækker ud over deres egen tid. Kunstnere, der bevæger, overrasker og begejstrer os i kraft af deres fænomenale teknik og det “mere”, der hæver dem over resten af deres generations malere. Et foredrag med eksempler på sublim kunst fra 1500-tallet til i dag.

De årlige opslagsbøger ”101 kunstnere” er blevet en stor succes landet over.

I bøgerne kan man læse om kunstnere fra hele landet, i alle aldre og med alle mulige former for uddannelse og baggrund. Kort sagt: bøgerne hylder mangfoldigheden på den danske kunstscene.

Kunstnerne er udvalgt er mig på baggrund af mine mange års erfaring fra branchen, og det er helt bevidst, at jeg har valgt så forskellige kunstnere som muligt.

Nu har du muligheden for at høre et foredrag, hvor jeg dels fortæller om mine intentioner med ”101 kunstnere”, dels viser nogle eksempler på værker skabt af kunstnere fra bøgerne.

I dette foredrag hører man om al den danske samtidskunst, der ikke har med maleri at gøre. Man vil således blive budt på billeder af fotografi, installationer, videokunst og performance med navne som Astrid Kruse, Peter Land, Elmgreen & Dragset, Lilibeth Cuenca Rasmussen og Jesper Just. Da samtidskunst er noget, der udvikler sig konstant og hurtigt, vil der blive skiftet en del rundt på de valgte kunstnernavne gennem noget tid.

De fire årstider

Det danske landskab

Fabulisme

De fleste har hørt om Vivaldis pragtfulde musikstykke ”De fire årstider” fra 1725. Også i billedkunsten har kunstnere gennem tiden tolket årstidernes skiften. I starten var billederne fulde af symbolske betydninger, senere var det de snedækkede eller solbeskinnede landskaber, man malede for deres egen skyld. Foredraget tager os helt tilbage til middelalderen for at slutte med nutiden, og man vil undervejs blive præsenteres for så fantastiske kunstnere som Pieter Bruegel, Sandro Botticelli, Antoine Watteau, Claude Monet, Asger Jorn, Per Kirkeby og Olafur Eliasson

I dette foredrag hører man om skiftende tiders fortolkning af den danske natur og det danske landskab. Fra sidst i 1700-tallet, hvor landskabsmaleriet blev ”opfundet” som en selvstændig genre til i dag, hvor naturen igen er blevet et motiv for samtidskunstnere, er den danske natur blevet fortolket igen og igen. I løbet af foredraget hører man om man så kendte navne som Johan Thomas Lundbye, P.S. Krøyer, Agnes Slott-Møller, Theodor Philipsen og Johannes Larsen til nutidige navne som Per Kirkeby, Ulrik Møller, Astrid Kruse Jensen, Søren Martinsen og Kirsten Klein.

Dette foredrag handler om den retning indenfor samtidskunsten, man med et ikke-officielt ord kan kalde fabulisme. Med dette menes kunst, malerier, skulpturer og installationer, der bruger elementer fra det ubevidste, fra eventyr, mytologier, tatoveringer, undergrundstegneserier, barokkunst og skønvirkestilen. En kunst, der sætter fortællingen, ofte den foruroligende og sære, i fokus.

Denne måde at skabe kunst på fik i Danmark et gennembrud med Kathrine Ærtebjergs malerier fra omkring år 2000. Sideløbende med denne fabulistiske kunst finder man  en form for maleri, som man kan kalde magisk realisme, og foredraget vil også vise eksempler på denne kunstart.

Færøsk kunst

Global Kunst

Med knapt 50.000 indbyggere er det forunderligt, hvor mange gode billedkunstnere, Færøerne har haft gennem tiden. Meget af forklaringen ligger utvivlsomt i det dramatiske landskab med den store horisont, de barske klipper og det altid uforudsigelige hav. I dette foredrag hører man om de første færøske kunstnerpionerer som den exceptionelt dygtige Sámal Joensen-Mikines, hvis skildringer af grindefangsten hører til de absolut største ekspressionistiske mesterværker. Der vil naturligvis også blive vist billeder af den nulevende generation af færøske kunstnere, som for alvor satte landet på kunstens verdenskort. Kunstnere som Tróndur Patursson, Zacharias Heinesen, Bárdur Jákupsson, Amariel Nordoy og Torbjørn Olsen. Endelig vil man høre om den nye generation med kunstnere som Hansina Iversen og Beinta av Reyni i spidsen.

Kunsten i dag er ikke længere kun forbeholdt den vestlige verden og USA. Indenfor de sidste 20-25 år er kunstnere fra Japan, Kina, Indien og Latinamerika braget igennem på den internationale kunstscene, og i øjeblikket ser man afrikanske kunstnere gøre deres entre i stor stil. I dette foredrag sammenlignes kunst fra vestlige lande som Danmark, Finland og USA med den, der skabes i Indien, Brasilien, Kina, Japan og på det afrikanske kontinent. Et foredrag, som viser, at verden, i hvert fald, hvad kunst angår, er blevet mindre.

Hva´skal vi med kunsten ?

Hva´ skal vi med kunsten? er det ultimative debatforedrag, hvor jeg kommer med min helt egen mening om, hvad kunst kan og bør gøre. Jeg fortæller om, hvordan kunst både kan give æstetiske oplevelser, forandre vores måde at tænke på, provokere os, trøste os, oplyse os og, måske, forandre verden. Jeg fortæller også om, hvordan kunst efter min mening kan gøre kedelige og grå kontordomiciler mere menneskelige, varme og bedre steder at være og arbejde i.

International samtidskunst

Kunst og nationalitet

Se og hør om 10 af de kunstnere, der er helt fremme på dagens internationale kunstscene.

Der er tale om meget forskellige kunstnere, om malere, skulptører, installations- og videokunstnere og fotografer. I modsætning til tidligere er det ikke længere kun kunstnere fra den vestlige verden, som præger billedet. Man finder således i foredragene navne fra Brasilien, Kina, Japan, Iran, Indien, Korea og Cuba foruden de europæiske lande og USA.

Det er muligt at bestille dette foredrag som led i en foredragsrække på tre foredrag, hvor man således vil blive præsenteret for i alt 30 kunstnere.


Findes der sådan noget som nationale særheder indenfor kunst?  Findes der en stil eller et udtryk, som kan kaldes specielt fransk, tysk, hollandsk, spansk, amerikansk eller dansk? Dette foredrag postulerer, at det gør der faktisk. Selvfølgelig findes der undtagelser, men tysk kunst er generelt mere følelsesbetonet og ekspressiv end den franske, som har en lang tradition for at være rationel og analytisk. Foredraget dykker ned i det enkelte lands kunst fra middelalderen eller renæssancen og fortsætter op til moderne tid.


Kunstforståelse

Kunstforståelse er en halvanden times rundtur i kunstens historie. Fra renæssancen til i dag vises der eksempler på kunst, som forandrede verden. Kunst, som i starten ofte virkede stærkt provokerende i sin samtid, men som med tiden er blevet populær og alment accepteret. Foredraget fortæller på en både tankevækkende og humoristisk måde om de tendenser, ismer og kunstretninger, som har domineret kunstens verden, fra den klassisk fortællende kunst til den mere konceptuelle, fra figurativt akademisk maleri til abstrakte lærreder og fra en overvægt af maleri og skulptur til nutidens installationer og videokunst. Alt sammen med et glimt i øjet og med et blik på de modsætninger og diskussioner, der altid har præget billedkunst.


Kvindelige danske kunstnere før og nu

Nordisk kunst

I dette foredrag fortælles om de første kvindelige danske kunstnerpionerer. Kunstnere som Elisabeth Jerichau Baumann, Bertha Wegmann og Johanne Krebs, der slog igennem i en verden, hvor de fleste ellers mente, at kvinder først og fremmest var skabt til at være husmødre og føde børn. Via en senere generation af fremragende kunstnere som Anna Ancher, Anne Marie Carl-Nielsen, Agnes Slott-Møller, Anna Syberg og Francisca Clausen kommer man til sidst i foredraget til at høre om nutidens kvindelige danske kunstnere og navne som Kathrine Ærtebjerg, Julie Nord og Trine Boesen.

De nordiske lande er en politisk og kulturel enhed, hører man ofte. Men er det alligevel ikke sådan, at vi ikke altid lige forstår hinandens humor, skikke og vaner? Det er i hvert fald konklusionen på dette foredrag, som undersøger dansk, svensk, norsk og finsk kunst gennem tiden. Her vil man se, hvordan det enkelte lands historie og landskab har spillet en stor rolle i udformningen af en national kunst. Forskelle, som man kan spore den dag i dag.

Britisk Kunst (alle foredag kan bestilles enkeltvis)

Storbritannien har inspireret såvel vores musiksmag som vores mode og humor.

Med hvad med billedkunsten? De fleste har hørt om William Turrner, Lucian Freud og David Hockney, men landet har budt på massevis af spændende kunstnere og kunstretninger i absolut verdensklasse.

I kan bestille de otte foredrag som en samlet pakke, men I kan også nøjes med at udvælge ét.

1. Rule Britannia  - Den engelske landskabshave, Joshua Reynolds, Thomas Gainsborough, John Constable

England har en helt anden historie end Frankrig. Dette kommer også tydeligt til udtryk i billedkunstens og landskabskunstens verden 1700-tallet, der bliver markant anti-fransk.

 

2. William Turner, det første britiske kunstnergeni

William Turners malerier er så moderne, at de virkede totalt uforståelige på hans samtid. I dag kan vi se, at de peger frem mod både impressionisterne og den abstrakte kunst

 

3. Tilbage til fremtiden, Det Prærafaelittiske Broderskab

Prærafaelitterne var i samme åndedrag anti-akademiske oprørere, skånselsløse realister og drømmende nostalgikere

 

4. En verden af skønhed, Arts & Crafts/The Glasgow School, Britisk impressionisme

Multikunstnerne i Arts & Crafts-bevægelse og The Glasgow School  er de britiske udgaver af Art Nouveau. Det var de to amerikanske eksilkunstnere James Abbott McNeill Whistler og John Singer Sargent, der (sent) satte gang i impressionismen på britisk jord

 

6. Modernistiske bohèmer, Bloomsbury-gruppen

Bloomsbury-gruppen med navne som forfatteren Virginia Wolf, økonomen John Maynard Keynes og maleren Vanessa Bell var datidens hippier med en alternativ livstil og exceptionel kreavitet

 

7. Avantgarden i Cornwall, St Ives-gruppen (Henry Moore, Barbara Hepworth)

St Ives-gruppens mest kendte medlemmer er de to internationalt berømte billedhuggere Henry Moore og Barbara Hepworth

 

8. YBA! Her kommer vi! Young British Artists, Britisk kunst i dag

Navne som Damien Hirst, Sarah Lucas, Tracey Emin og Marc Quinn dominerede ikke kun den britske kunstscene i 1990´erne, men hele verdens med udstoppede hajer, blodfyldte skulpturer og udstillinger af kunstnerens morgenmad! Til sidst skal vi se på nogle af navnene på den engelske kunstscene netop nu. Og opdag bl.a., at maleriet bestemt ikke er dødt.

Kunst i 1700-tallet (alle foredrag kan bestilles enkeltvis)

1700-tallet er en af de vigtigste epoker i moderne vestlig verdenshistorie. Det er her tankerne om den individuelle frihed, om menneskerettigheder, om  videnskabens uafhængighed i forhold til religionen og om naturen som et gode opstår. Det er også århundredet med Den Amerikanske og Franske Revolution og begyndelsen på den moderne kvindekamp. Billedkunsten reagerer på alt dette med fremragende kunst skabt af fremragende kunstnere.

I kan bestille de otte foredrag som en samlet pakke, men I kan også nøjes med at udvælge ét.

1. Make love, not war, Antoine Watteau

Antoine Watteau indvarsler rokokoen. Hans ”Fêtes galantes”, malerier af unge mennesker, der tager på

 picnics i parker, spiller musik og flirter, skulle danne mode, ikke kun i Frankrig, men i hele Europa.

 

2. En republiks skønne død, venetiansk kunst i 1700-tallet

I 1700-tallet er Venedig, der engang var Middelhavets førende sømagt, kun en skygge af sig selv. Til gengæld

 blomstrer kunsten med navne som Tiepolo, Canaletto, Guardi og Longhi.

 

3. Tilværelsens ulidelige lethed, rokokoen

Er man til pudderparykker, falske skønhedspletter, pastelfarver og evig flirten, er rokokoen noget for en. Med

 navne som Francois Boucher og Jean-Honoré Fragonard dyrkes en optimistisk kunst fuld af livsglæde og

 overskud

 

4. Satire, videnskab og utopier. Engelsk kunst i 1700-tallet

1700-tallets England er en nation i hastig fremmarch til at blive et verdensimperium på godt og ondt.

 Kunstnere som William Hogarth, Henry Fuseli, Joseph Wright of Derby og William Hogarth kommenterer

 dette i deres malerier.

 

5. Stærke kvinder. Kvindelige kunstnere i 1700-tallet

Indtil moderne tid havde kvinder svært ved at blive kunstnere, men 1700-tallet myldrer det alligevel med

 fremragende malere som Elisabeth Vigée Le Brun, Angelika Kaufmann, Rosalba Carriera og Adélaïde

 Labille-Guiard.

 

6. Fornuft og følelse, kunst i Oplysningstiden og naturens genopdagelse

Oplysningstidens oprør mod overtro og forældede klassestrukturer satte også et afgørende præg på

 billedkunsten. Det samme gjorde Rousseaus naturfilosofi.

 

7. Dansk kunst i 1700-tallet

Det Kgl. Danske Kunstakademis oprettelse i 1754 signalerede den første professionelle organisation af kunst

 i Danmark. Først med udenlandske navne som Saly og Pilo, men efterhånden også med danske kunstnere

 som Jens Juel og Nicolai Abildgaard

 

8. Frihed, lighed og broderskab, kunst i revolutionens tjeneste, USA og Frankrig

Revolutionerne i USA og Frankrig gjorde kunst til et middel i propagandaens tjeneste, ikke mindst i Jacques-

Louis Davids nyklassicistiske malerier

Anna Bjerger

Anna Bjerger er en af de mest anerkendte nulevende kunstnere i Sverige. Hendes malerier er indkøbt af Statens Museum for Kunst, Louisiana, Moderna Kunst i Stockholm og Stedelijk i Amsterdam. Anna Bjerger er det, man forstår som en klassisk maler. Med Manet som forbillede maler hun landskaber, mennesker og hverdagsobjekter med en enestående fornemmelse for farver og tekstur. Hun er en af stjernerne hos Galleri Bo Bjerggaard i Kødbyen, som har regelmæssige udstillinger med hende.

Japansk kunst

I dette foredrag vil vi se eksempler på kunst og kunsthåndværk, som har en helt anderledes æstetisk og spirituel tilgang til det at skabe end den, vi kender i Europa. Vi vil følge udviklingen i japansk kunst fra oldtiden over de træsnit af Hokusai og Hiroshige, som inspirerede impressionisterne, van Gogh og mange flere, til den helt nye japanske kunst.

Kinesisk kunst

Kinesisk kunst har tusinder af år på bagen. Noget af det mest fascinerende ved den, er en helt anderledes tilgang til det at skabe kunst end i Vesteuropa. I Kina skulle kunstneren først og fremmest være i balance med sig selv og med sin omverden. En spirituel tilgang med andre ord. I løbet af foredraget vil vi se eksempler på kunst skabt i i begyndelsen af vores tidsregning, og vi vil slutte med nogle af Kinas mest kendte samtidskunstnere.

Lee Miller

Med filmen ”Lee” med Kate Winslet i hovedrollen er den amerikanske fotograf Lee Miller for alvor kommet i rampelyset. Oplev hendes fantastiske surrealistiske fotografier fra 1930´erne og hendes berømte og uhyggelige fotografier fra de tyske kz-lejre. Det er også historien om et helt usædvanligt liv som fotomodel, krigskorrespondent og til sidst kogebogsforfatter.

Pauline Boty

I 1993 opdager man Pauline Botys malerier i en lade i Kent i England. Og så må kunsthistorien skrives om. Man bliver klar over, hvor populær Pauline Boty var i 1960´ernes swinging England, og hun er i dag anerkendt som den bedste kvindelige pop-kunstner. Hør om, hvordan den livsglade unge maler kombinerede pop-kunstens farveglade og grafisk klare formsprog med utvetydige feministiske budskaber.

Rosa Bonheur

Alt ved Rosa Bonheur er spændende. Hun var den bedst sælgende kvindelige kunstner i Frankrig i 1800-tallet, og hendes ofte kæmpestore malerier af heste, kreaturer, får, geder og løver blev solgt for svimlende priser med den engelske Dronning Victoria som en af de største beundrere. En anden var selveste Buffalo Bill, der besøgte kunstneren i hendes atelier. Hun var også det, man i dag, men ikke dengang, kaldte lesbisk. Hun boede sammen med sin partner i 40 år og havde af det franske politi tilladelse til at gå i herretøj. Hvad kun forfatteren Georges Sand ellers havde fået lov til.

Eikon Kunstformidling ved Tom Jørgensen

mail@eikon-kunstformidling.dk

Tlf. +45 2589 3981

CVR-nr.: 29988617