Foredrag

Foredrag

Mine foredrag er engagerede og kritiske og holdt i et sprog, som alle kan forstå og forholde sig til.

Foredragene varer mellem halvanden og to timer afhængigt af, om man holder en pause.


Kontakt mig for at høre nærmere om priser.

I kommer med et forslag til en dato, og så prøver jeg at indrette mig efter den.

Juleforedrag

Kunst i farver

Bjørn Nørgaard

I dette foredrag ser vi på kunst, som har med julen at gøre. I sagens natur vil vi se på billeder med julens budskaber som renæssancemalerier med Kongernes Tilbedelse. I vil også blive præsenteret for skagensmaleren Viggo Johansens skønne billede af dansende mennesker omkring juletræet, ligesom I vil se på malerier og tegninger af kendte kunstnere som Anna Ancher, Oluf Høst, Carl Larsson og Ib Spang Olsen. Derudover vil I blive præsenteret for gamle julepostkort og for tegneserier med julemotiver af bl.a. Carl Barks (Anders And) og Charles M. Schulz (Radiserne).

I dette foredrag ser vi på, hvordan en bestemt farve kan skabe en helt speciel grundstemning i et maleri. Vi undersøger én farve ad gangen belyst ved malerier skabt af nogle af kunsthistoriens største mestre. Vi ser Matisses varme røde i “Det Røde Studie”, Asger Jorns frysende hvide i “Stalingrad”, van Goghs skærende gule solsikker, Malevichs “Sort Kvadrat” og Albrecht Altdorfers grønne skovbillede af en stille tysk skov – måske det første rene landskabsmaleri verden. Vi ser, kort sagt, en verden i farver.

Hør om Bjørn Nørgaards udvikling fra en stærk venstrefløjsaktivist i Eks-skolen til en efterspurgt udsmykningskunstner, ”Kongelig hofleverandør” og gobelinskaber. En kunstnerisk udvikling, der trækker mange paralleller til Danmarkshistorien. Foredraget vil vise, hvordan den unge Bjørn Nørgaard på nogle områder minder om den ældre, men også hvordan sidstnævnte med årene er blevet rundere og mere folkelig. En billedtur, som kommer igennem installationer og performances, skulpturer, glaskunst og gobeliner og viser, hvordan Bjørn Nørgaard på sin helt egen måde er både globalist og nationalist.

10 udødelige kunstnere

I dette foredrag præsenteres 10 af kunsthistoriens største malere. Fra Leonardo da Vinci over Caspar David Friedrich til Elizabeth Peyton er dette kunstnere, der rækker ud over deres egen tid. Kunstnere, der bevæger, overrasker og begejstrer os i kraft af deres fænomenale teknik og det “mere”, der hæver dem over resten af deres generations malere. Et foredrag med eksempler på sublim kunst fra 1500-tallet til i dag.


101 kunstnere

De årlige opslagsbøger ”101 kunstnere” er blevet en stor succes landet over.

I bøgerne kan man læse om kunstnere fra hele landet, i alle aldre og med alle mulige former for uddannelse og baggrund. Kort sagt: bøgerne hylder mangfoldigheden på den danske kunstscene.

Kunstnerne er udvalgt er mig på baggrund af mine mange års erfaring fra branchen, og det er helt bevidst, at jeg har valgt så forskellige kunstnere som muligt.

Nu har du muligheden for at høre et foredrag, hvor jeg dels fortæller om mine intentioner med ”101 kunstnere”, dels viser nogle eksempler på værker skabt af kunstnere fra bøgerne.

Dansk samtidskunst

I dette foredrag hører man om al den danske samtidskunst, der ikke har med maleri at gøre. Man vil således blive budt på billeder af fotografi, installationer, videokunst og performance med navne som Astrid Kruse, Peter Land, Elmgreen & Dragset, Lilibeth Cuenca Rasmussen og Jesper Just. Da samtidskunst er noget, der udvikler sig konstant og hurtigt, vil der blive skiftet en del rundt på de valgte kunstnernavne gennem noget tid.

De fire årstider

De fleste har hørt om Vivaldis pragtfulde musikstykke ”De fire årstider” fra 1725. Også i billedkunsten har kunstnere gennem tiden tolket årstidernes skiften. I starten var billederne fulde af symbolske betydninger, senere var det de snedækkede eller solbeskinnede landskaber, man malede for deres egen skyld. Foredraget tager os helt tilbage til middelalderen for at slutte med nutiden, og man vil undervejs blive præsenteres for så fantastiske kunstnere som Pieter Bruegel, Sandro Botticelli, Antoine Watteau, Claude Monet, Asger Jorn, Per Kirkeby og Olafur Eliasson

Det danske landskab

I dette foredrag hører man om skiftende tiders fortolkning af den danske natur og det danske landskab. Fra sidst i 1700-tallet, hvor landskabsmaleriet blev ”opfundet” som en selvstændig genre til i dag, hvor naturen igen er blevet et motiv for samtidskunstnere, er den danske natur blevet fortolket igen og igen. I løbet af foredraget hører man om man så kendte navne som Johan Thomas Lundbye, P.S. Krøyer, Agnes Slott-Møller, Theodor Philipsen og Johannes Larsen til nutidige navne som Per Kirkeby, Ulrik Møller, Astrid Kruse Jensen, Søren Martinsen og Kirsten Klein.

Det moderne gennembrud

Det moderne gennembrud forbindes i Danmark med Georg Brandes påbud om, at kunst først og fremmest skulle sætte problemer under debat. I billedkunsten betød dette fremkomsten af en kunst, der viste verden, som den var, ikke, som den burde være. Fra 1870 kom en ny kunst, naturalismen, der viste skyggesiderne i Danmark: fattigdommen, udnyttelsen, volden og prostitutionen. Foredraget går imidlertid længere tilbage og finder rødderne til naturalismen i den realistiske kunst, der opstod i Frankrig allerede i midten af 1800-tallet med navne som Courbet, Manet og senere impressionisterne.

Fabulisme

Dette foredrag handler om den retning indenfor samtidskunsten, man med et ikke-officielt ord kan kalde fabulisme. Med dette menes kunst, malerier, skulpturer og installationer, der bruger elementer fra det ubevidste, fra eventyr, mytologier, tatoveringer, undergrundstegneserier, barokkunst og skønvirkestilen. En kunst, der sætter fortællingen, ofte den foruroligende og sære, i fokus.

Denne måde at skabe kunst på fik i Danmark et gennembrud med Kathrine Ærtebjergs malerier fra omkring år 2000. Sideløbende med denne fabulistiske kunst finder man  en form for maleri, som man kan kalde magisk realisme, og foredraget vil også vise eksempler på denne kunstart.

Færøsk kunst

Med knapt 50.000 indbyggere er det forunderligt, hvor mange gode billedkunstnere, Færøerne har haft gennem tiden. Meget af forklaringen ligger utvivlsomt i det dramatiske landskab med den store horisont, de barske klipper og det altid uforudsigelige hav. I dette foredrag hører man om de første færøske kunstnerpionerer som den exceptionelt dygtige Sámal Joensen-Mikines, hvis skildringer af grindefangsten hører til de absolut største ekspressionistiske mesterværker. Der vil naturligvis også blive vist billeder af den nulevende generation af færøske kunstnere, som for alvor satte landet på kunstens verdenskort. Kunstnere som Tróndur Patursson, Zacharias Heinesen, Bárdur Jákupsson, Amariel Nordoy og Torbjørn Olsen. Endelig vil man høre om den nye generation med kunstnere som Hansina Iversen og Beinta av Reyni i spidsen.

Global Kunst

Kunsten i dag er ikke længere kun forbeholdt den vestlige verden og USA. Indenfor de sidste 20-25 år er kunstnere fra Japan, Kina, Indien og Latinamerika braget igennem på den internationale kunstscene, og i øjeblikket ser man afrikanske kunstnere gøre deres entre i stor stil. I dette foredrag sammenlignes kunst fra vestlige lande som Danmark, Finland og USA med den, der skabes i Indien, Brasilien, Kina, Japan og på det afrikanske kontinent. Et foredrag, som viser, at verden, i hvert fald, hvad kunst angår, er blevet mindre.

Hva´skal vi med kunsten ?

Hva´ skal vi med kunsten? er det ultimative debatforedrag, hvor jeg kommer med min helt egen mening om, hvad kunst kan og bør gøre. Jeg fortæller om, hvordan kunst både kan give æstetiske oplevelser, forandre vores måde at tænke på, provokere os, trøste os, oplyse os og, måske, forandre verden. Jeg fortæller også om, hvordan kunst efter min mening kan gøre kedelige og grå kontordomiciler mere menneskelige, varme og bedre steder at være og arbejde i.

International samtidskunst

Se og hør om 10 af de kunstnere, der er helt fremme på dagens internationale kunstscene.

Der er tale om meget forskellige kunstnere, om malere, skulptører, installations- og videokunstnere og fotografer. I modsætning til tidligere er det ikke længere kun kunstnere fra den vestlige verden, som præger billedet. Man finder således i foredragene navne fra Brasilien, Kina, Japan, Iran, Indien, Korea og Cuba foruden de europæiske lande og USA.

Det er muligt at bestille dette foredrag som led i en foredragsrække på tre foredrag, hvor man således vil blive præsenteret for i alt 30 kunstnere.


Kunst og nationalitet

Findes der sådan noget som nationale særheder indenfor kunst?  Findes der en stil eller et udtryk, som kan kaldes specielt fransk, tysk, hollandsk, spansk, amerikansk eller dansk? Dette foredrag postulerer, at det gør der faktisk. Selvfølgelig findes der undtagelser, men tysk kunst er generelt mere følelsesbetonet og ekspressiv end den franske, som har en lang tradition for at være rationel og analytisk. Foredraget dykker ned i det enkelte lands kunst fra middelalderen eller renæssancen og fortsætter op til moderne tid.


Kunstforståelse

Kunstforståelse er en halvanden times rundtur i kunstens historie. Fra renæssancen til i dag vises der eksempler på kunst, som forandrede verden. Kunst, som i starten ofte virkede stærkt provokerende i sin samtid, men som med tiden er blevet populær og alment accepteret. Foredraget fortæller på en både tankevækkende og humoristisk måde om de tendenser, ismer og kunstretninger, som har domineret kunstens verden, fra den klassisk fortællende kunst til den mere konceptuelle, fra figurativt akademisk maleri til abstrakte lærreder og fra en overvægt af maleri og skulptur til nutidens installationer og videokunst. Alt sammen med et glimt i øjet og med et blik på de modsætninger og diskussioner, der altid har præget billedkunst.


Kvindelige danske kunstnere før og nu

I dette foredrag fortælles om de første kvindelige danske kunstnerpionerer. Kunstnere som Elisabeth Jerichau Baumann, Bertha Wegmann og Johanne Krebs, der slog igennem i en verden, hvor de fleste ellers mente, at kvinder først og fremmest var skabt til at være husmødre og føde børn. Via en senere generation af fremragende kunstnere som Anna Ancher, Anne Marie Carl-Nielsen, Agnes Slott-Møller, Anna Syberg og Francisca Clausen kommer man til sidst i foredraget til at høre om nutidens kvindelige danske kunstnere og navne som Kathrine Ærtebjerg, Julie Nord og Trine Boesen.

Nordisk kunst

De nordiske lande er en politisk og kulturel enhed, hører man ofte. Men er det alligevel ikke sådan, at vi ikke altid lige forstår hinandens humor, skikke og vaner? Det er i hvert fald konklusionen på dette foredrag, som undersøger dansk, svensk, norsk og finsk kunst gennem tiden. Her vil man se, hvordan det enkelte lands historie og landskab har spillet en stor rolle i udformningen af en national kunst. Forskelle, som man kan spore den dag i dag.

Eikon Kunstformidling ved Tom Jørgensen

mail@eikon-kunstformidling.dk

Tlf. +45 2589 3981

CVR-nr.: 29988617