Udflugter

Udflugter

Mine udflugter er baseret i Storkøbenhavn og varer mellem to og tre timer.

Man bestemmer selv, om man vil holde en pause midtvejs i forløbet.

Mit mål er her som altid at være øjeåbnende. At vise nogle ting, monumenter, skulpturer, bygninger og parker, som man måske ofte er gået forbi, men ikke tænkt nærmere over. Som i mine foredrag taler jeg altid i et sprog, som alle kan forstå uden fremmedord og indforståede vendinger.


Kontakt mig for at høre nærmere om priser.

I kommer med et forslag til en dato, og så prøver jeg at indrette mig efter den.

Rundvisning i Botanisk Have

Botanisk Have i København er ikke kun en oase fuld af smukke sjældne træer, buske og blomster. Den er også hjemsted for en række skulpturer forestillende græske guder og gudinder. På denne rundvisning vil vi høre om de drønspændende historier fra den græske mytologi. Historier, der har formet den vestlige kultur på mere end én måde. Samtidigt vil man få et indblik i havens historie fra at være en del af voldterrænet til i dag at være en smuk park med skønne blomster, et unikt drivhus, et observatorium og, om nogle år, stedet for en helt nyt museum for naturvidenskab.

Byens billeder

Denne tur i det indre København lægger op til, at man sænker tempoet og prøver at lægge mærke til alle de spændende ting, der kan være i en storby. Ikke kun ”rigtig” kunst som skulpturer, monumenter og gavlmalerier, men de ting, vi ofte overser: graffiti, lygtepæle, kloakdæksler, neonreklamer, værtshusskilte, butiksfacader, plakater og plankeværker. På turen vil man også høre om de ting, huse og kvarterer, som ikke mere findes i vores hovedstad: brændt, bombet eller bulldozet væk. Den mest impulsive og foranderlige af mine kunstture.


Frederiksbergs Have

Frederiksberg Have er et stykke vaskeægte romantik. Som sin nabo, Søndermarken, var haven oprindeligt en barokpark, men omkring 1800 blev den omlagt, så den i dag er den herlige perle med kildegrotte, kinesisk lysthus, bugtede åer, vandfald, schweitzerhytte og stendysse, vi kender så godt. Undervejs hører man om, hvordan den romantiske tidsalder på mange måder var en forudsætning, ikke kun for den moderne kunst, men for den måde, vi handler og tænker på. Politisk, ideologisk, kulturelt og bevidsthedsmæssigt.

Frederiksborg Slotspark

Frederiksborg Slotspark er et fuldbyrdet eksempel på en barokpark med snorlige alleer, faconklippede træer, buske og hække, en strengt symmetrisk akse, en vandkaskade og sirlige parterre-bede. På rundvisningen vil der blive fortalt om det menneske- og natursyn, som ligger bag denne parkform, som fik sit monumentale udtryk i 1600-tallet i solkongen, Ludvig 14.´s kæmpeslot og park i Versaille. Undervejs vil man høre om anlæggeren, Frederik 4., den mest have- og kunstinteresserede monark før Dronning Margrethe, ligesom man vil blive introduceret til de mange klassicistiske skulpturer, der står i parken.

Rundvisning på Holmens Kirkegård

Holmens Kirkegård på Østerbro blev anlagt i anden halvdel af 1600-tallet. Oprindeligt forbeholdt ”søens folk” ligger mange admiraler, kaptajner og almindelige matroser begravet her. Berømt i denne henseende er mindesmærket for de faldne i Slaget på Reden i 1807. Det er dog ikke kun marinens folk, der har fundet hvile på denne smukke kirkegård. Svend Auken, Johanne Louise Heiberg, komponisten Rued Langgaard og kunstneren Oluf Hartmann ligger også begravet her. I løbet af rundvisningen vil man komme forbi disse grave og også høre noget om de skiftende tiders forhold til og tanker om døden.

Hyldespjældet – et møde mellem kunst og alternativ energi

Midt i Albertslund ligger den almennyttige boligforening Hyldespjældet. Dette lyder i sig ikke som noget bemærkelsesværdigt...men det er det. Hyldespjældet er nemlig både et spændende økologisk og energibesparende projekt og centrum for en skulpturpark med værker af kunstnere fra Dansk Billedhuggersamfund. På denne rundvisning vil beboerrepræsentant Ole Kristensen fortælle om det første, mens jeg fortæller om skulpturerne. En på alle måde anderledes og bemærkelsesværdig kunsttur.

Skulpturvandring i København

København er fuld af skulpturer og monumenter, man ofte ikke lægger mærke til, fordi man drøner forbi i bil. På denne tur, som strækker sig fra Rådhuspladsen til Østerport, vil man passere Christiansborg og Amalienborg, som begge kan byde på berømmede rytterskulpturer af henholdsvis Christian 9. og Frederik 5. Derudover byder turen på en lang række skulpturer fra mange forskellige tidsaldre, og undervejs kommer man forbi såvel Grundtvig, Carl Nielsen og Gefion-springvandet som mere eller mindre afklædte græske nymfer, danske piger og sågar en valkyrie. Turen vil også byde på anekdoter om byplanlægning i stor stil, trusler fra svensken, italiensk kitsch og verdens første ryttermonument skabt af en kvinde.

Skulpturvandring Frederiksberg

Ligesom København kan Frederiksberg byde på mange skulpturer. På denne vandring hører man om nogle af den lille velhavende kommunes skulpturer, de fleste af dem koncentreret omkring Rådhuset og de små haver på Pile Alle. Her finder man bl.a. et levende og realistisk porrtræt af Holger Drachmann, der var en hyppig gæst på knejperne og syngestederne, ligesom man vil kunne se og høre om så forskellige skulpturer som Hanne Varmings ”Mand og barn på bænk”, H.V. Bissens portræt af Frederik 6. og Anker Hoffmanns vandkunst på Rådhuspladsen. Derudover vil der blive fortalt om et par af Frederiksbergs mange gavlmalerier.

Skulpturvandring på Langelinje

Alle kender Den lille havfrue, men ikke alle er klar over, at der befinder sig endnu en havfrue på Langelinje. Længere ude på molen, foran nogle af de nye bygninger, finder man Bjørn Nørgaards skulpturgruppe Den genmodificerede havfrue, som forbinder en protest mod såvel genteknologien som den mere aggressive form for kapitalisme med Jesus og Maria Magdalene. Udover at se den gamle havfrue fører denne vandring forbi det monumentale og imponerende Gefionspringvand, et mindesmærke over faldne søfolk i første verdenskrig, Knud Nellemoses levende skulptur af Dronning Margrethes far, Frederik 9. og mange andre spændende skulpturer på den flotte promenade

Rundvisning i Kongens Have

Den fine gamle renæssancepark i København er gået fra at være et fornemt mødested for adel og konge til en folkelig park af dimensioner. På denne tur vil I høre om Christian 4.´s ”lille” lystslot Rosenborg, om parkens frodige historie, om renæssancehaven og om de mange statuer, der står rundt omkring på plænerne. Vil vil se på kunst fra starten af 1600-tallet over den berømte H.C. Andersen-statue til Robert Jacobsens moderne skulptur fra det 20. århundrede.

Eikon Kunstformidling ved Tom Jørgensen

mail@eikon-kunstformidling.dk

Tlf. +45 2589 3981

CVR-nr.: 29988617